ProjektEnergi

Byggprojektledning når sin fulla potential när man vågar fokusera på annat än bara bygg.

Jag vill med glädje och kreativitet verka för den goda funktionen för min uppdragsgivares affärsutveckling. Vara den som putsar loggan, ikläda mig den agila kraft som med stolthet tar med min uppdragsgivares verksamhetsplan ut på bygget. Visst, följden av byggprojekt är i de flesta fall ett hus, utan tvekan. Men att placera tegelstenen där den gör bästa nytta för kundens affär istället för det byggtekniskt optimala stället, det är skillnaden jag vill vara. Modig i steget mot ett mål som kan ligga en bit in på oprövad väg.

Nedan i punktform några av mina egenskaper och mål med mitt arbete.

  • Arbetsglädje. Att glatt gå mot ett mål man inte skämtar om. Min tro är att bättre sätt att locka fram projektdeltagarnas energi och målmedvetenhet än glädje ej finnes, det är teamkänslans välbyggda grund.
     
  • Som byggingenjör med böjelse för arkitektur och design är det en extra krydda att med de förutsättningar var projekt erbjuder skapa god estetik i de funktioner som verksamhet och beställare önskar. Min tekniska utbildning och intresse ger mig också den helhetssyn som mitt projektledningsarbete kräver.
     
  • Mitt ordningssinne gillar projektformen att jobba i. Skapa struktur med fakta och ekonomi samt noggrann uppföljning. Ett projekt är ju en viss uppgift som ska göras på en viss tid för en bestämd summa pengar. Uppföljningen av detta är ett kul arbete för den med naturlig fallenhet för just ordning. Min poäng är alltså att det inte blir något slarv med att, med god kontroll och framförhållning avseende tidsplanering och ekonomi i projektet, säkerställa ett projektgenomförande enligt tagna beslut.
     
  • Jag ett förflutet som driftschef på US här i Linköping där jag fick lära mig hur fel det kan bli när projekt är ointresserat av driftsteknikers vardag. Med den erfarenheten är det närmast ett tjänstefel gentemot mig själv att inte ha med driften som en aktiv del i projektet. Därför har jag haft ”virtuella driftgenomgångar” med driftpersonal i en del projekt. Den sker med projekteringens granskningshandlingar som underlag och vi försöker skapa en bild av hur byggnaden blir ur driftens synvinkel. Idén kommer från US-tiden då vi strax innan besiktning fick driftgenomgångar av entreprenörerna där vi alltförsent såg de missar som redan var färdigbyggda.
     
  • Som överskriften antyder så ligger det mig varmt om hjärtat att i min roll verkligen sätta mig in i min uppdragsgivares och verksamhetens förutsättningar, affär och vardag. Jag anser att det är först då man kan kalla dig projektledare, innan är man bara en konsult, däri ligger en skillnad, i både arbetsglädje och höjden på de mål man vågar sätta.
     
  • Samverkansformen i projekt har blivit ett alltmer naturligt arbetssätt ju mer erfarenhet av mitt yrke jag har. Samspel med god ledning mellan projektörer (teori) och entreprenörer (praktik) är ett svårslaget sätt att bygga kostnads- och energieffektivt. Som en slags social bonus skapar det delaktighet, teamkänsla och en positiv upplevelse och erfarenhet för alla medarbetare genom projektet. Det man får se upp med i samverkan som projektledare är att vara än tydligare med delmål och tidplan då det annars kan bli en viss grad av flummighet i jobbet om ordet ”tillsammans” får för stor verkan. Fortfarande råder Allmänna bestämmelser och projektets ramar. De kommentarer jag fått från projektmedarbetare gör gällande att jag har förmågan att gå balansgången mellan att vara den glade och inspirerande projektdeltagaren kombinerat med projektledaren som sätter ner foten och markerar allvaret.


Niklas Hallkvist
ProjektEnergi Humlebo AB
 

/